Новини

Обръщение

Обръщение

Уважаеми приятели,

Във връзка с изпълнението на проект „Дървото на доброто“ на фондация „Слънчеви пътеки“, одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ с Договор рег.№ ССД21-ДГ566/09.04.2021г. до 16.10.2021г., в партньорство с две културни институции в столицата: 59 ОУ „Васил Левски“ и НЧ „Димчо Дебелянов-1960″, благодарим на всички за вашата всеотдайност и талант да пресъздадете доброто в името на изкуството.

След броени дни ще държите в ръцете си обещаната от нас книжка “Дървото на доброто“, която да ви вдъхновява, провокира и подтиква да творите, независимо дали сте малки или пораснали, дали сте в училище или в дигиталното пространство. Тук представяме творбите на участниците, класациите, дейностите и целите, постигнатите резултати по проекта. Ще я има и в дигиталната платформа “Стая на доброто“.

Благодарим на партньорите ни за професионализма и желанието им да обучават и насърчават възпитаниците си.

Благодарим на всички ученици и младежи, които представиха творбите си в дигиталната платформа“Стая на доброто“ и привлякоха многобройната публика от ценители на изкуството.

Благодарим на преподавателите, специалистите, хората на изкуството и културата за тяхната  преданост да подпомагат младите хора, дори и по време на пандемична ситуация и ограничения.

Всеки месец в  периода  (април–септември) бяха публикувани на различни теми и форма/ съдържание (рисунки, стихотворения, разкази за доброто, случки, есета, песни, музикални произведения) в сайта на „Стая на доброто“. В края на всеки от горепосочените месеци, след обобщаване,  беше  подготвяна  и публикувана класация на изявените творци. Класациите и отличените произведения са отразени и  в сп.“Черно и бяло“. За което благодарим на екипа на списанието.

Всички участници разгърнаха творческите си възможности, срещнаха добротата, усетиха съграждането и сближаването по пътя в преодоляване на изолацията между тях.

Цели, дейности и резултати по проекта 

Проектът „Дървото на доброто“ на фондация „Слънчеви пътеки“ успя да постигне целите си за подобряване качеството на живот и социалното включване на уязвимите групи – ученици и младежи чрез прилагане на иновативна дигитална форма за изява – „Стая на доброто“. Тя е нов начин за адаптиране и трансформация на дейности в областта на културата, изкуствата, литературата и традициите, чрез новите дигитални възможности по време на пандемия. Чрез нея младежи и ученици от етнически общности, бежанци и мигранти, и в неравностойно положение преодоляха изолацията, трайното чувство на страх и тревожност, допълнително засилени от пандемията.

Дейностите бяха:

  1. Сформиране на екип по проекта, подготовка и разпределение на задачите.

 2. Творчески изяви по теми на уязвими групи от деца и младежи в дигитална форма. Дейността включва публикуване всеки месец (април–септември) на различна тема и форма/ съдържание (рисунки, стихотворения, разкази за доброто, случки, есета, песни, музикални произведения), следва обобщаване и публикуване на творбите в „Стая на доброто“.

Дейност 3. Организиране и провеждане на събитие на открито – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май“ на сцената – градинка на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“, при спазване на всички законови и здравни мерки за дистанция.

Дейност 4. Социалните иновации – от идеи към перспективи. Екипът по проекта съвместно с представители от партньорските организации до трима души ще отличат най-добрите творби, публикувани в сайта.

Дейност 5. Изготвяне на книжка с отличени творби на участниците в „Стая на доброто“ по проекта за социални иновации „Дървото на доброто“.

Дейностите дадоха път за  творчество  и иновативност, придобиване на опит и умения на участниците. Ежемесечните публикации разнообразиха дигиталната платформа, провокираха нови предложения и възможност за устойчивост и реализация. „Дървото на доброто“ активизира участието на младите хора, успя да  възпита и образова, показа прекият път към човещката доброта. Всичко това се осъществи в дигиталната общодостъпна платформа „Стая на доброто“, която успя да промени светогледа и житейските перспективи на младежите, давайки им шанс за изява в настоящето, възможности за успехи в бъдеще. Радват ни десетките положителни отзиви и желание за дългосрочна дейност на проекта. Дигиталната платформа е още по-предпочитана в сегашната ситуация на пандемия, когато творците могат да представят творби по безопасен за здравето им начин. 

Проекът „Дървото на доброто“ отвори завесата за творците, даде им шанс да излязат от рамките на ежедневното мислене и да покажат най-доброто от възможностите си.

За изпълнението на такъв проект е важна екипната работа, спазване на сроковете, обратната връзка с публиката и тяхната оценка.

Благодарим на всички участници, преподаватели, експерти, творци и на приятелите, които ни вярват и знаят, че доброто винаги побеждава.

 

Екип по пороекта “Дървото на доброто“

инж. Миглена Иванова-ръководител и управител на  фондация “Слънчеви пътеки“

Даниела Козовска – счетоводител и член на УС на  фондация “Слънчеви пътеки“

Паола Върбанчовска-модератор и член на УС на фондация “Слънчеви пътеки“

Милица Николаева-експерт комуникация

email: miglura@abv.bg

тел: 0885 615 006

сайт: http://sluncheviputeki.com/

сайт: http://stayanadobroto.com/

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа

Проектът „Дървото на доброто“ на фондация „Слънчеви пътеки“ е одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ с Договор рег.№ ССД21-ДГ566/09.04.2021г. до 16.10.2021г., в партньорство с две културни институции в столицата: 59 ОУ „Васил Левски“ и НЧ „Димчо Дебелянов-1960″.

Следваща статия Представяме ви творците от НЧ "Св. Георги Победоносец 1999 г."
Предишна статия Отзиви на участници по проекта

Подобни публикации